Sítko na klíčení s miskou ∅ 21,5 cm

Sítko z nerezové oceli s bílou glazovanou miskou z kvalitní keramiky bylo vynalezeno v první řadě na klíčení semínek, která nelze pěstovat běžným způsobem ve sklenici nebo jiných klíčících nádobách. Jde hlavně o semínka řeřichy, rukoly, hořčice, chia a lnu. Většina těchto semínek po namočení vytváří kolem sebe gel, a proto je není možné proplachovat, jak je tomu třeba ve sklenicích. Tento systém umožňuje snadné pěstování a proplachování vyklíčených rostlinek. Semínka nejprve namočte na 15 minut do vody (1 lžičku až lžíci podle velikosti talířku), poté vodu slijte přes sítko a rozprostřete je rovnoměrně nožem na sítko. První dva dny nechejte semínka ještě zakrytá například polévkovým talířem, aby se nevysušila a 2x denně je roste rozprašovačem. Jak začnou kořínky prorůstat sítkem, rostlinka se stabilizuje a bude možné klíčky 2x denně proplachovat čistou vodou, ideálně ráno i večer. Sklízet vydatné a chutné klíčky můžete zhruba za 5 – 8 dní, podle druhu semene.
Přesto, že tento systém byl vynalezen na výše zmíněné druhy semen, je možné takto pěstovat i jiné typy klíčků, nehodí se však na pěstování obilných klíčků.
Nabízíme i další dvě menší velikosti sítek.

Kód: 1460

Dostupnost: Skladem

1 099 Kč

Proč jíst klíčky

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminůminerálů a enzymů. Hlavně v zimě a na jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“.
 

Klíčící semínko - továrna na výrobu živin

Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mladé rostlině mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.

Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.