Rukola semínka bio

„V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život!“ Arabské pořekadlo
Semínka rukoly v bio kvalitě vhodné na klíčení. Mají velmi aromatickou chuť. Perfektně se hodí k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem. Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete především při přípravě masa, zeleniny, ale také salátů nebo polévek.
Semena rukoly se nakličují na sítkách s talířkem určených na nakličování, není vhodné rukolu klíčit ve sklenicích.

Hmotnost: 120 g
CZ–BIO– 002

Značka: Sonnentor

Kód: 782

Dostupnost: Skladem

85 Kč

Vhodné pomůcky na nakličování rukoly:

Sítko na klíčení s miskou ∅12cm
Sítko na klíčení s miskou ∅16cm
Sítko na klíčení s miskou ∅21,5cm

Jak na to
Není úplně nezbytné tato semínka namáčet na dlouhé hodiny, ale Ideálně stačí alespoň 20 minut, během této doby natáhnou vodu a obalí se slizem. Poté rozprostřít na sítko. Než jim začnou růst kořínky, tak se musí rosit, aby neuschly. Nerosit moc, aby neshnily. Až jim vyrostou kořínky, stačí přidávat vodu do misky a čekat až vyrazí i první zelené lístky. Při sklízení nemusíte odřezávat pouze horní část rostlinky, ale snadno ji ze sítka vytáhnete i s kořínky a můžete sníst celou.

Semena skladujte v suchu a chladu.

 

Proč jíst klíčky

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminůminerálů a enzymů. Hlavně v zimě a na jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“.
 

Klíčící semínko - továrna na výrobu živin

Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mladé rostlině mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.

Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.