Řeřicha semínka bio

„V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život!“ Arabské pořekadlo
Řeřicha je osvěžující při jarní únavě. Mladé lístky řeřichy se s oblibou používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo jednoduše k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin. Díky silnému aroma je řeřicha vhodná také ke kořenění.
Semena řeřichy se nakličují na sítkách s talířkem určených na nakličování, není vhodné řeřichu klíčit ve sklenicích.
Hmotnost: 120 g
CZ–BIO– 002

Značka: Sonnentor

Dostupnost: Skladem

65 Kč

Vhodné pomůcky na nakličování řeřichy:

Sítko na klíčení s miskou ∅12cm
Sítko na klíčení s miskou ∅16cm
Sítko na klíčení s miskou ∅21,5cm

Jak na to

Řeřichu nemusíte namáčet, jednoduše ji jen dáte do nakličovací misky, která je vyplněna vatou nebo substrátem. Pokud ji nakličujete v nakličovadle, dávejte pozor a důkladně proplachujte, protože klíčící semínka jsou charakteristické vysokou tvorbou slizu a můžou začít plesnivět. Pokud klíčíte na substrátu, udržujte jej stále vhlký. Klíčení trvá zhruba týden.
 
Semena skladujte v suchu a chladu.
 

Proč jíst klíčky

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminůminerálů a enzymů. Hlavně v zimě a na jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“.
 

Klíčící semínko - továrna na výrobu živin

Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mladé rostlině mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.

 

Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.