Pískavice řecké seno semínka bio

Pískavici se říká také „poklad faraonů“. Že se takovou přezdívkou pyšní právem, vás přesvědčí její všestranné využití. Krásně vonět už bude při nakličování, kdy vám připomene vůni curry. Sklízet ji můžete už po několika dnech a to od malinkých klíčků, přes krátké výhonky s prvotními žlutými lístky, až po výhonky s lístky, které na světle krásně zezelenají. Pískavice se používá do chutney, v Egyptě do omáček a v Indii dokonce jako náhražka kávy. Semínka pískavice je vhodné klíčit v nakličovací nádobě se sítkem.

Balení obsahuje 120g.
CZ– BIO–002
Skladovat v suchu a chladu.

Značka: Sonnentor

Dostupnost: Skladem

65 Kč

Vhodné pomůcky na nakličování pískavice:

Skleněné nakličovadlo se sítkem
Sada dvou nakličovadel s odkapávacím stojanem a táckem
Sada tří nakličovadel s odkapávacím stojanem a táckem


Jak na to

Semínka namočte na 6 - 8 hodin do vody, opláchněte a dejte do čisté nakličovací nádoby. Nakličujte 2 dny ve tmě a poté 2-4 dny na světle. Nezapomeňte 2x denně dobře proplachovat v čisté vodě. Jen tak budou klíčky krásné a zdravé. Klíčky nevystavujte vysokým teplotám (nejlépe kličte při 18 až 20 °C), přílišnému vlhku ani přímému slunci!
Výhonky konzumujte co nejdříve, popř. je skladujte nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.
 

Proč jíst klíčky

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminůminerálů a enzymů. Hlavně v zimě a na jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“.
 

Klíčící semínko - továrna na výrobu živin

Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mladé rostlině mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.

Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.