Neplecha na plechu - Cestovatelský deník 2
Neplecha na plechu - Cestovatelský deník 2

Neplecha na plechu – Cestovatelský deník 2

Tato kniha je volným pokračováním prvního deníku z cest blogerů Neplecha na plechu. Jedná se o soubor 112 receptů, doplněných o nespočet gastronomických zajímavostí a příběhů spojených s jídlem s jejichž pomocí se přenesete do atmosféry 8 světových kuchyní.

Opět jsme se vydali na cesty, abychom na vlastní kůži poznali chutě blízkých i dalekých krajů a pod vedením místních kuchařů či domorodých babiček a dědečků se je naučili připravovat tak, jak je to pro danou zemi typické. Tyto pokrmy jsme adaptovali na místní podmínky a podrobně sepsali tak, aby se povedly každému. Vše jednoduše, rychle a z dobře sehnatelných surovin.

Pojďme společně poznat atmosféru severských bister ve stylu hygge, kuchyni ostrova Madeira, věhlasná jídla Japonska, země vycházejícího slunce, jejího nádherného ostrova Okinawa i jídla kočovných kmenů střední Asie. Zavzpomínejme na chutné pokrmy severního Německa, sýry provoněného Švýcarska i na letní dovolenou ve sluncem rozpálené Itálii.

649 Kč
Dostupnost: Skladem
Kód: 9788011003869

Myšlenka sepsat pokračování cestovatelského deníku se zrodila již v roce 2019 jen pár týdnů po vydání naší prvotiny, kdy jsme společně s našimi přáteli Ondrou a Chie večeřeli v jedné restauraci a v debatě o Japonsku ukuli plány na cestu do této země. Myslím, že se mi tenkrát musel Ondra v duchu smát, když jsem mu říkala, jak moc se těším na japonské sushi, a sám mi tehdy přiznal, že lidé často nemají představu o
tom, jaká tato kuchyně ve skutečnosti je. A víte co? Měl naprostou pravdu a nejen my, ale i spousta z Vás se o tom prostřednictvím našich příspěvků na sociálních sítích přesvědčilo. Snad žádná z našich cest u Vás neměla takový úspěch jako Japonsko a právě to byl impuls k sepsání nového dílu. Denně nám chodilo nesčetné množství krásných zpráv o tom, že jste díky nám získali o této destinaci zcela novou představu. Psali jste nám dotazy, které se často točily kolem stále stejného tématu, a zrovna tato opakovanost nám vnukla myšlenku naše
nová putování zaznamenat. Vždyť určitě je více těch, které by mohly tyto příběhy zajímat, a tak stejně, jako Ondra s Chie a další přátelé z ostatních, v našem deníku navštívených oblastí nám předali dojmy ze svých zemí, i my bychom je rádi postoupili Vám.

Na cestách jsme se toho mnoho naučili. Ochutnali jsme spoustu pokrmů, povídali si o nich s našimi kamarády, kteří zde žijí, i jen tak na ulici s místními dědečky, babičkami i mladými kuchaři a učili se od nich tyto poklady světových kuchyní vařit. Právě oni položili základ našim receptům, které jsme pak doma dlouhé měsíce pilovali a snažili se je adaptovat na místní podmínky, aby pro Vás byly snadno připravitelné a přitom si stále zachovaly svoji autenticitu. Vstřebali jsme toho během této nové životní etapy mnoho a stále nepřestáváme žasnout nad tím, kolik toho světová gastronomie nabízí a kolik toho od ní člověk může získat a využít.

Cestování nám tříbí naše myšlenky, rozšiřuje nám obzory a umožňuje porovnat běžně známá jídla s jejich originální předlohou. V takových chvílích si uvědomujeme, jak moc je důležité znát původní myšlenku pokrmu a jeho tradici, a právě na ní chceme naše recepty stavět. Sami jsme si vědomi toho, že jídla z cizích krajů si často žádají suroviny, které jsou u nás hůře dostupné, ale nebojte, určitě nechceme, aby tato kuchařka byla plná nesehnatelných produktů. Vše je nahraditelné a my Vám v této knize povíme, jak si s exoticky vyhlížejícím materiálem poradit a za co ho vyměnit. Naším cílem je Vás přenést do atmosféry zemí, kde tyto pokrmy vznikly, vysvětlit Vám rozdíl mezi originální a nahrazovanou použitou ingrediencí a dát Vám prostor po to, abyste se sami mohli rozhodnout, zda koupíte originál nebo přísady změníte na jiné. Podstatné je vědět, jak má chutnat původní pokrm, aby nevymizela tradice, a až potom si přizpůsobit návod vlastní potřebě.

Věřím, že Vám toto naše následující dílo bude inspirací a oknem do tradičních kuchyní dalších zemí světa. Pojďme nyní společně poznat atmosféru severských bister ve stylu hygge, stravování ostrova Madeira, věhlasná jídla země vycházejícího slunce, jejího nádherného ostrova Okinawa i krmi kočovných kmenů střední Asie. Zavzpomínejme na chutné pokrmy severního Německa, sýry provoněného Švýcarska i na letní
dovolenou ve sluncem rozpálené Itálii. I tato kniha má svůj příběh a my Vám ho nyní budeme rádi vyprávět.