Hořčice žlutá semínka bio

Žlutá hořčice ve svém využití přináší mnohem větší kreativitu, než jste si doposud mysleli. Hodí se totiž nejen do marinád, k nakládání či výrobě hořčice. Například Indové její semínka před použitím opraží, a tak dostane ostrá chuť oříškový nádech. Opražená semínka skvěle chutnají nejen na rybě nebo zelenině na curry, ale jsou často součástí curry–past a kořeněných směsí. Příznivci zdravé výživy mohou hořčičná semínka také nakličovat a tyto lehce ostré klíčky s fialovým nádechem, použít třeba do salátů. Semena hořčice se nakličují na sítkách s talířkem určených na nakličování.

Balení obsahuje 120g.
CZ– BIO–002
Semena skladujte v suchu a chladu.

Značka: Sonnentor

Kód: 773

Dostupnost: Skladem

65 Kč

Vhodné pomůcky na nakličování hořčice:

Sítko na klíčení s miskou ∅12cm
Sítko na klíčení s miskou ∅16cm
Sítko na klíčení s miskou ∅21,5cm

Jak na to

Semínka namočte na 5 hodin do vody, opláchněte a dejte do čisté nakličovací nádoby. Nakličujte 2 dny ve tmě a poté  ještě 1 až 6 dnů na světle. Nezapomeňte 2x denně dobře proplachovat v čisté vodě. Jen tak budou klíčky krásné a zdravé. Klíčky nevystavujte vysokým teplotám (nejlépe kličte při 18 až 20 °C), přílišnému vlhku ani přímému slunci!
Výhonky konzumujte co nejdříve, popř. je skladujte nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.
 

Proč jíst klíčky

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminůminerálů a enzymů. Hlavně v zimě a na jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“.
 

Klíčící semínko - továrna na výrobu živin

Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mladé rostlině mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.

Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.