Hořčice žlutá semínka bio
Hořčice žlutá semínka bio

Hořčice žlutá semínka bio

Žlutá hořčice ve svém využití přináší mnohem větší kreativitu, než jste si doposud mysleli. Hodí se totiž nejen do marinád, k nakládání či výrobě hořčice. Například Indové její semínka před použitím opraží, a tak dostane ostrá chuť oříškový nádech. Opražená semínka skvěle chutnají nejen na rybě nebo zelenině na curry, ale jsou často součástí curry–past a kořeněných směsí. Příznivci zdravé výživy mohou hořčičná semínka také nakličovat a tyto lehce ostré klíčky s fialovým nádechem, použít třeba do salátů. Semena hořčice se nakličují na sítkách s talířkem určených na nakličování.

Balení obsahuje 120g.
CZ– BIO–002
Semena skladujte v suchu a chladu.

70 Kč
Dostupnost: Skladem
Značka: Sonnentor
Kód: 773

Vhodné pomůcky na nakličování hořčice:

Sítko na klíčení s miskou ∅12cm
Sítko na klíčení s miskou ∅16cm
Sítko na klíčení s miskou ∅21,5cm

Jak na to

Semínka namočte na 5 hodin do vody, opláchněte a dejte do čisté nakličovací nádoby. Nakličujte 2 dny ve tmě a poté  ještě 1 až 6 dnů na světle. Nezapomeňte 2x denně dobře proplachovat v čisté vodě. Jen tak budou klíčky krásné a zdravé. Klíčky nevystavujte vysokým teplotám (nejlépe kličte při 18 až 20 °C), přílišnému vlhku ani přímému slunci!
Výhonky konzumujte co nejdříve, popř. je skladujte nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.
 

Proč jíst klíčky

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminůminerálů a enzymů. Hlavně v zimě a na jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“.
 

Klíčící semínko - továrna na výrobu živin

Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mladé rostlině mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.

Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.