Klíčivý mix bio

„V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život!“ Arabské pořekadlo

Perfektně se hodí především k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Složení: alfalfa bio, hořčice žlutá bio, pískavice řecké seno bio

Hmotnost: 120g
CZ–BIO– 002

Značka: Sonnentor

Kód: 108

Dostupnost: Skladem

65 Kč

Jak na to

Semínka namočte na 6 až 8 hodin do vody, opláchněte a dejte do čisté nakličovací nádoby. Nakličujte 2 dny ve tmě a poté 2 až 6 dnů na světle. Nezapomeňte 2x denně dobře proplachovat v čisté vodě. Jen tak budou klíčky krásné a zdravé. Klíčky nevystavujte vysokým teplotám (nejlépe kličte při 18 až 20 °C), přílišnému vlhku ani přímému slunci!
 
Tip: Výhonky konzumujte co nejdříve, popř. je skladujte nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.
 
Semena skladujte v suchu a chladu.
 

Proč jíst klíčky

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminůminerálů a enzymů. Hlavně v zimě a na jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“.
 

Klíčící semínko - továrna na výrobu živin

Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mladé rostlině mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.

Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.