Fazole Mungo Bio
Fazole Mungo Bio Fazole Mungo Bio Fazole Mungo Bio Fazole Mungo Bio Fazole Mungo Bio Fazole Mungo Bio Fazole Mungo Bio Fazole Mungo Bio

Fazole Mungo Bio

Malé fazolky vynikají specifickým aroma a v naklíčené podobě i vysokým podílem zdraví prospěšných látek. Můžete si je dopřávat samotné či je přidávat do mnoha různých pokrmů. Skvělé jsou jako klíčky mladé či vzrostlejší. Ajurvédská kuchyně z mungo fazolek připravuje vynikající kaše či polévky.
500 g

Kód: 113023
Složení: mungo bio
Země původu: Čína
Bioharmonie
 

Klíčení

Nenaklíčené fazolky v BIO kvalitě důkladně propláchněte, dejte do misky a přilijte tolik studené vody, aby je převyšovala přibližně o 0,5 cm. Takto ponořené mungo nechte odpočívat přes noc. Ráno vodu z fazolek slijte, několikrát je propláchněte a nechte odkapat. Vraťte fazole do misky, překryjte navlhčenou látkou či papírovým ubrouskem a nechte klíčit. Každých 8 hodin kontrolujte, zda fazolky nejsou na suchu a při té příležitosti je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Nechte klíčit v pokojové teplotě přibližně jeden až tři dny (podle toho, jak rychle proces postupuje a jak velké chcete mít klíčky). Jakmile budete s výsledkem spokojeni, mungo propláchněte a skladujte v uzavíratelné dóze v ledničce. Obvykle vydrží svěží tři až pět dnů. Před konzumací semínka důkladně proberte – občas se stane, že některé nevyklíčí a stává se tak velkou hrozbou pro vaše zuby.

Naklíčeného munga snězte maximálně jednu hrst denně!

O mungo

Luštěnina mungo pochází z Indie, odkud se postupně rozšířila téměř do celého světa. Plody této jednoleté teplomilné rostliny mají nejčastěji olivově zelenou barvu a prodávají se obvykle celé, loupané nebo půlené. V některých obchodech můžete sehnat také naklíčené výhonky – stejně jako u ostatních druhů luštěnin se totiž obsah cenných látek v mungo nakličováním významně zvyšuje. Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitaminů skupiny B.

Malé zelené fazole jsou oblíbené především v čínské a indické kuchyni. Před vařením je třeba mungo důkladně promýt pod tekoucí vodou a namočit ideálně na 10–12 hodin. Poté fazolky znovu propláchněte, dejte do hrnce se studenou vodou a vařte asi 40–60 minut (přesná délka se odvíjí od stáří semen). Tepelně upravené mungo můžete použít například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či kuřecím masem.

Naklíčené fazole se konzumují nejčastěji syrové, obsahují totiž významné množství vitaminů a minerálů, které by se mohly tepelnou úpravou zničit.

Další recept na mungo najdete na mém blogu.