Fazole Mungo Bio
Malé fazolky vynikají specifickým aroma a v naklíčené podobě i vysokým podílem zdraví prospěšných látek. Můžete si je dopřávat samotné či je přidávat do mnoha různých pokrmů. Skvělé jsou jako klíčky mladé či vzrostlejší. Ajurvédská kuchyně z mungo fazolek připravuje vynikající kaše či polévky.
500 g
Klíčení
Nenaklíčené fazolky v BIO kvalitě důkladně propláchněte, dejte do misky a přilijte tolik studené vody, aby je převyšovala přibližně o 0,5 cm. Takto ponořené mungo nechte odpočívat přes noc. Ráno vodu z fazolek slijte, několikrát je propláchněte a nechte odkapat. Vraťte fazole do misky, překryjte navlhčenou látkou či papírovým ubrouskem a nechte klíčit. Každých 8 hodin kontrolujte, zda fazolky nejsou na suchu a při té příležitosti je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Nechte klíčit v pokojové teplotě přibližně jeden až tři dny (podle toho, jak rychle proces postupuje a jak velké chcete mít klíčky). Jakmile budete s výsledkem spokojeni, mungo propláchněte a skladujte v uzavíratelné dóze v ledničce. Obvykle vydrží svěží tři až pět dnů. Před konzumací semínka důkladně proberte – občas se stane, že některé nevyklíčí a stává se tak velkou hrozbou pro vaše zuby.
Naklíčeného munga snězte maximálně jednu hrst denně!
O mungo
Malé zelené fazole jsou oblíbené především v čínské a indické kuchyni. Před vařením je třeba mungo důkladně promýt pod tekoucí vodou a namočit ideálně na 10–12 hodin. Poté fazolky znovu propláchněte, dejte do hrnce se studenou vodou a vařte asi 40–60 minut (přesná délka se odvíjí od stáří semen). Tepelně upravené mungo můžete použít například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či kuřecím masem.
Naklíčené fazole se konzumují nejčastěji syrové, obsahují totiž významné množství vitaminů a minerálů, které by se mohly tepelnou úpravou zničit.
Další recept na mungo najdete na mém blogu.