Sleva 8%

Citrusový pektin

Přírodní pektin z citrusových plodů se používá na přirozené želírování marmelád, želé, sirupů, džemů, rosolů nebo domácích želatinových bonbónů. Je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a je GMO free (nepochází z geneticky upraveného ovoce). Nahrazuje tak plně, spolu s Vámi zvoleným druhem cukru, zaběhnuté a všudy přítomné směsi na želírování, které obsahují mnoho nevhodných konzervantů. Tento přírodní pektin na rozdíl od jiných zahušťovadel nemění chuť použitého ovoce a vytváří ideální konzistenci.
Trvanlivost je 24 měsíců, doporučujeme uchovávat v suchu a chladu do 25°C.
Baleno v ekologických sáčcích se zipem pro pohodlné zavírání a ochranu před vlhkostí. Sáčky jsou kompostovatelné.
Obsah: 250g (250g postačí na 25kg ovoce)

Značka: Kitchenette

Dostupnost: Skladem

280 Kč 259 Kč

Citrusový pektin se vyrábí v České republice přesto, že tady žádné citrusy přirozeně nerostou. Výroba funguje od roku 1999 a zhruba 97% produkce jde na export. 

Optimální dávkování pro konkrétní aplikaci závisí na pH, obsahu rozpustných pevných látek a obsahu vápníku v ovocné složce. Proto pro domácí použití otestujte konzistenci výsledné marmelády na talířku. Kápněte trochu džemu a po vychladnutí posuďte, zda je konzistence správná. 
 
Pro přípravu džemů, potřebujete konzervant – cukr a želírovací látku – pektin. Přibližně 100g pektinu postačí na 10kg ovoce (1%), tudíž potřebujete přibližně 10g na 1kg ovoce.
Při jeho použití lze snížit poměr cukru k ovoci na 1:2 až 1:3, když se zpracovává ovoce, 
které přirozeně vysoké množství pektinu obsahuje, jako je třeba červený rybíz, citrusy, jablka, angrešt, tak lze poměr ještě snížit. Důležité ale je, aby jste pektin před nasypáním do horkého ovoce nejprve důkladně smíchali s cukrem. Předejdete tím tvorbě nežádoucích hrudek. 
Na našem blogu můžete najít podrobný recept, jak připravit džem s přírodním pektinem. Jak na marmeládu.
 
 
Pektin je nejen užitečný v kuchyni, ale přímo pro naše zdraví. Výborně na sebe váže cholesterol a většinu těžkých kovů, které pak odstraňuje z těla ven. Zároveň má i příznivý vliv na proces vstřebávání, a tím zlepšuje například využitelnost vitaminu C v lidském těle. Dle nového výzkumu potraviny, které obsahují pektin, jako jsou jablka, pomeranče a marmelády s jeho pomocí vyrobené, by mohly snížit dopady onemocnění ledvin a také mohou působit jako prevence před jejich poškozením.
 
Trvanlivost citrusového pektinu výrobce uvádí dva roky, ale i poté nemění své vlastnosti, pokud je správně skladován – tedy hlavně v suchu. Jako zahušťovadlo totiž váže vodu a ve vlhku by zhrudkovatěl.