Chia semínka Bio 300g

Díky tomu, že nemají žádnou specifickou chuť, výborně se hodí do nápojů a koktejlů, jogurtů, müsli, salátů, pomazánek nebo slaných i sladkých pokrmů. V podstatě kamkoli Vás napadne, protože výslednou chuť neovlivní.
300g
CZ–BIO– 002

Dostupnost: Skladem

198 Kč

 

Energetická hodnota ve 100 g: 2194 kJ, 524 kcal
Země původu: Mexiko 
Dodavatel: Countrylife
 
 
Chia semínka pocházejí z Jižní Ameriky. Byla hlavní součástí stravy starých Aztéků spolu s amarantem, fazolemi, quinoou a kukuřicí. Aztékové vynikali skvělou fyzickou kondicí a zdravím. Chia semínka si s sebou brali na všechny válečné a jiné fyzicky náročné výpravy, protože jsou skvělým zdrojem dlouhotrvající energie. Byli si vědomi jejich vysoké hodnoty, dokonce jimi uctívali bohy a používali je jako platidlo. To jen potvrzuje jejich vysokou cenu. Dnes přicházejí zpět do povědomí spolu s ostatními superpotravinami.

Jejich použití je velmi snadné, protože nemají žádnou specifickou chuť, můžete je rozmixovat do nápojů a koktejlů, přidat do jogurtů, müsli, pečiva (to je téma samo pro sebe, protože nejen obohacují nutričně, ale díky zvýšeným hydrofilním vlastnostem zvyšují vláčnost a trvanlivost pečiva), salátů, pomazánek, slaných i sladkých pokrmů. V podstatě kamkoli Vás napadne, protože výslednou chuť neovlivní. Pokud je namočíte do tekutiny (v poměru 1 lžička semínek ku 5 lžičkám vody), obalí se gelem (podobně jako řeřicha, když ji necháte klíčit) a můžete je podávat dětem například v ovoci, jogurtu nebo pomazánce, aniž by zaregistrovaly jakoukoli strukturu semínek. Jsou také vhodná k nakličování.

Doporučená denní dávka jsou 2 lžičky pro dospělého, ale nikde se neuvádí možnost negativních účinků a předávkování.

Jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen, protože nemají žádné negativní vlastnosti. Ideální jsou pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky a lidi, kteří drží dietu, protože dodávají energii a zasytí na dlouhý čas. Pro lidi, kteří čelí zvýšenému psychickému vypětí, zvyšuje koncentraci a je také ideální pro alergiky na lepek.

Co v nich najdete

- 5x více vápníku než je v pasterizovaném mléce; navíc je lépe využitelný (skvělé pro děti, kojící ženy a starší generace, aby předešli řídnutí kostí)

- 9x více omega-3 a 6 mastných kyselin než má sója a ostatní semínka a zrna, jsou důležité jako prevence kardiovaskulárních onemocnění

- 1/3 hmotnosti semínek tvoří vláknina

boron, minerál potřebný pro stavbu kostí, ideální prevence osteoporózy, důležitý pro zdravý vývoj dětí a pro ženy po dosažení třiceti let, kdy se snižuje hladina vápníku v těle …

- jsou přírodním zdrojem zinkuželezadraslíku a hořčíku

- vysoký obsah proteinů, důležitých pro stavbu svalů a tkání

antioxidanty, chrání organismus před volnými radikály, prodlužují životnost omega-3 mastných kyselin, tím že chrání kyseliny před oxidací, to znamená, že semínka mají několikaletou životnost

elektrolyty, jako jsou draslík, sodík, hořčík, zajišťují správnou regulaci energie a tok vody skrz buněčné membrány (z těla se dostávají pocením, proto jsou nezbytné při zvýšené fyzické aktivitě)

Dále jsou neopomenutelné jejich hydrofilní vlastnosti. Váží na sebe vodu a tvoří jemný lehce stravitelný gel, což přispívá k vnitřní hydrataci těla, zpomaluje proces trávicích enzymů, uvolňování sacharidů, a to v konečném důsledku ovlivňuje hladinu cukru v krvi, proto jsou vhodná pro diabetiky. Následkem těchto vlastností se energie uvolňuje postupně, proto jsou vhodná pro vytrvalostní sportovce. Pokud semínka smícháte s vodou nebo jinou tekutinou, po chvíli můžete sledovat, jak kolem sebe vytvoří kompaktní gelovou vrstvu.

Fotíte na Instagram? Oficiálním profilem je @kitchenettehome, hashtagovat můžete pomocí #kitchenettehome a uvedením se připojíte do galerie nebo třeba pochlubíte nákupem. Budeme se těšit!